Kedilerde Glokom
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Optik Sinir Hastalığı
Glokom, gözdeki normal sıvı drenajının başarısız olmasıyla gözde yüksek basıncın meydana geldiği bir durumdur. Optik sinire baskı yapan kronik bir durum, sonunda optik sinirde kalıcı hasara neden olarak körlüğe neden olur.
Belirtileri ve Türleri
İki ana glokom türü vardır: birincil ve ikincil. Gözün süzülme açılarından gözün süzülmemesinden kaynaklanan ani birincil hastalık belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Göz içinde yüksek basınç
- Göz kırpma
- Göz küresi kafaya geri dönebilir
- Gözlerin beyazındaki kan damarlarının kızarıklığı
- Gözün önünde bulutlu görünüm
- Genişlemiş öğrenci – veya öğrenci ışığa cevap vermiyor
- Görme kaybı
Uzun süreli, ilerlemiş hastalık:
- Göz küresinin büyümesi (buftalmi)
- Belirgin görme kaybı
- Göz içinde gelişmiş dejenerasyon
Sekonder glokom veya sekonder göz enfeksiyon(lar)ına bağlı glokom belirtileri şunları içerir:
- Göz içinde yüksek basınç
- Gözlerin beyazındaki kan damarlarının kızarıklığı
- Gözün önünde bulutlu görünüm
- Gözün önünde görülen iltihaplı döküntüler
- Öğrencinin olası daralması
- İrisin korneaya veya merceğe olası yapışması
- İrisin kenarının dairesel olarak merceğe yapışması olasıdır.
Ayrıca şunlar olabilir:
- Baştaki baskı hissini hafifletmek için baş bastırma ile baş ağrıları
- İştah kaybı
- Tutum değişikliği, daha az oynama veya etkileşim isteği
Nedenler
Gözdeki yüksek basınç, gözün süzülme açılarının yanlış gelişmesi gibi birincil bir göz hastalığı nedeniyle veya birincil lens luksasyonu (merceğin kayması) gibi diğer göz hastalıklarına sekonder olarak gözdeki normal sıvı çıkışı bozulduğunda meydana gelir.gözde), göz dokularının iltihaplanması, göz tümör(ler)i veya yaralanmadan gözün önünde kan toplanması. Kedilerde ikincil glokom, birincil glokomdan daha yaygındır.
Teşhis
Kedinizin sağlığı, söyleyebildiğiniz kadarıyla semptomların başlangıcı ve göz yaralanmaları gibi bu durumdan önce gelmiş olabilecek olası olaylar (küçük olduğunu düşündüğünüz bile olsa) hakkında kapsamlı bir öykü vermeniz gerekecektir.). Fizik muayenesırasında veterineriniz, göz yüzeyindeki bir tonometre kullanarak kedinizin gözlerindeki basıncı test edecektir. Hastalık aniden başlarsa, veteriner hekiminiz, gonyoskopi ile filtrasyon açılarının değerlendirilmesi de dahil olmak üzere, her iki gözünayrıntılı bir muayenesi için kedinizi bir veteriner göz doktoruna yönlendirir – gözün ön tarafını ölçer. Göz içindeki basınç 45 ila 65 mmHg’ye kadar çıkabilir, bu da bunu çok acı verici bir durum haline getirir.
Tedaviye rağmen gözün kör olup olmayacağını belirlemek için veteriner göz doktoru tarafından elektroretinografi de yapılacaktır. İkincil hastalıklarda, röntgen ve ultrason göz içinde anormallikler gösterebilir.
Genellikle her iki göz de etkilenir, ancak her zaman değil. Sadece bir gözün etkilendiği durumlarda, etkilenmeyen gözün hastalıklı bir duruma gelmesini önlemek için adımlar atılacaktır.
Tedavi
Veterineriniz, kedinizin gözündeki basıncı düşürmek ve görüşü kurtarmak amacıyla mümkün olduğunca çabuk normal aralığa sokmak için birden fazla kedi ilacı yazacaktır. Kediler genellikle, bariz semptomlar ortaya çıkmadan önce glokoma yol açan uzun sürelibir duruma sahiptir.
Ameliyat da belirtilebilir. Glokomun kesin doğasına bağlı olarak farklı tedaviler vardır. Sıvı boşaltılabilir ve sıvı üreten hücreler, göz içinde sıvı birikmesini durdurmak için değiştirilir. Siklokriyoterapi adı verilen bu işlem, göz içi sıvısı üretenhücreleri öldürmek için soğuk sıcaklıkları kullanır. Erken bulunursa, bu prosedür ilerlemeyi yavaşlatabilir veya durdurabilir. Bununla birlikte, çoğu uzun vadeli vakada gözün çıkarılması gerekecektir. Boş göz yuvası kalıcı olarak kapatılabilir veyaoküler boşluğu dolu tutmak için göz boşluğu bir küre ile doldurulabilir.
Çoğu kedi, özellikle belli bir süre içinde görme yetisini kaybetmiş olabileceğinden, zamanla gözlerinin kaybına alışacaktır. Kedinizin geçiş yapmasına nasıl yardımcı olabileceğiniz ve görmeden hayatını nasıl kolaylaştırabileceğiniz hakkında veterinerinizlekonuşun. Bir kedinin görüşünü tamamen kaybettiği durumlarda, kedi görmeden daha savunmasız olacağından, sahibine kediyi her zaman içeride tutması tavsiye edilir.
Yaşam ve Yönetim
Durum yeterince erken yakalanmışsa ve veterineriniz durumu yönetebiliyorsa, göz içi basıncını değerlendirmek ve ilaç etkileşimlerini izlemek ve gerekli değişiklikleri yapmak için veterinerinizi düzenli olarak tekrar ziyaret etmeniz gerekecektir. Veterineroftalmologunuz, glokom gelişme riskini belirlemek için etkilenmemiş (veya “”iyi””) gözü inceleyecektir. Primer glokomlu kedilerin yüzde 50’sinden fazlası etkilenmemiş gözlerinde 8 ay içinde komplikasyon geliştireceğinden, önleyici tedavi hızla yapılmalıdır.