Kedilerde Gözdeki Koyu Noktalar
Makale İçerik Başlıkları
Kedilerde Kornea Sequestrum
Kornea sekestrumu, kedide ölü kornea dokusu (veya korneada koyu lekeler) olduğunda ortaya çıkar. Genellikle kronik kornea ülserasyonu, travma veya kornea maruziyetinden kaynaklanır. Kornea sekestrumu tüm ırkları etkileyebilir, ancak İran ve Himalayaırklarında daha yatkındır. Kedilerde genellikle orta yaşlarında başlar.
Belirtileri ve Türleri
Kedinizin korneasındaki koyu lekeler uzun süre değişmeden kalabilir ve ardından aniden kötüleşebilir. Aşağıda kedinizin yaşayabileceği diğer bazı belirtiler listelenmiştir:
- Etkilenen kornea bölgesinde (bir veya iki gözde) yarı saydam altın-kahverengi renkten (erken evreler) opak siyaha kadar değişen renk değişikliği
- Kronik iyileşmeyen kornea ülseri
- Alanın şişmesine ve çıkıntı yapmasına neden olabilen anormal kornea hücre oluşumu
- Feline herpesvirus-1 (FHV-1) bölümleri
- Kuru gözler
- Göz kapağı seğirmesi ve/veya oküler akıntı; açık kahverengimsi-siyah mukus veya pus
- Gözün dış yüzeyinde kan ve şişlik
- Öğrencinin daralması
Nedenler
Durumun kesin nedeni bilinmiyor; ancak, aşağıdakiler potansiyel risk faktörlerinin bir listesidir:
- Kronik kornea ülserasyonu
- Kronik tahriş
- Batık kirpikler veya entropion (göz kapakları içe doğru katlanır)
- Kısaltılmış burun ve yüz yapısı (yani İran ve Himalaya ırkları)
- eksik yanıp sönme
- kuru göz sendromu
- Gözyaşı filmi bozuklukları
- Kedi herpes virüsü-1 enfeksiyonu
- Topikal ilaç kullanımı (yani kortikosteroidler)
- son ameliyat
Teşhis
- Kornea perforasyonu/iris hareket etmiştir – çıkıntılı iris etlidir ve rengi sarıdan açık kahverengiye kadar değişir.
- Kornea pigmentasyonu – kedilerde nadirdir
- Kornea tümörü – korneanın sınırında iyi huylu bir tümör oluşur; tipik olarak ağrılı değildir
- Kornea yabancı cisim
Tedavi
Tedavi, lezyonun derinliğine ve kedinizin oküler ağrısının derecesine bağlı olacaktır. Leke kendisini çevreleyen dokudan (döküntü) kendiliğinden ayrılabilir, bu nedenle zamanlama önemlidir. Tedaviye devam etmek için beklemeye karar verirseniz, destekleyicibakım gereklidir.
Veterineriniz ameliyattan kaçınmaya çalışabilir. Ağrı aylarca devam ederse, kornea perforasyonuna yol açabilir. Bu nedenle, bazı cerrahi seçenekler şunları içerir:
- Kornea dokusunun ince katmanlarını kaldıran lamellar keratektomi. Erken yapılırsa ağrıyı hızla giderebilir ve kornea iyileşmesini hızlandırabilir. Ayrıca lezyonun daha derin kornea bağ dokusunu etkilemesini önleyebilir.
- Kornea bağ dokusunun yüzde 50’den fazlası çıkarılmışsa kornea aşılama prosedürleri yapılmalıdır.
- Geniş spektrumlu topikal antibiyotik, atropin merhem ve gözyaşı takviyesi ile ameliyat sonrası kornea ülseri tedavisi.
Yaşam ve Yönetim
Kornea sekestrumu ilaçlarla yönetiliyorsa, evcil hayvanınızın haftalık olarak muayene edilmesi gerekecektir. Bu, lezyonun kendisini çevreleyen dokudan ayırması gibi komplikasyonları izlemek içindir. Kediniz keratektomi prosedürüne tabi tutulursa,gözü her yedi ila on günde bir veya kornea kusuru iyileşene kadar yeniden değerlendirilmelidir.
Durumun diğer göze yayılma olasılığı da yüksektir. Az miktarda gözyaşı üreten, kalın lezyonları olan veya pigmentli kornea dokusu çıkarılmamış kedilerde de bu durumla ilgili tekrarlayan sorunlar olabilir.