Kedilerde Glikojen Depo Hastalığı

Makale İçerik Başlıkları

Kedilerde Glikojenoz

Glikojenoz olarak da bilinen glikojen depo hastalığı, vücutta glikojenin metabolize edilmesinden sorumlu enzimlerin eksik veya kusurlu aktivitesi ile karakterize, çeşitli tiplerde nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Bu, vücutta metabolik gereksinimleriçin ihtiyaç duyduğunda glikoza dönüşerek hücrelerde kısa süreli enerji depolamasına yardımcı olan ana karbonhidrat depolama malzemesi olan glikojenin anormal birikimine yol açar. Glikojenin dokularda birikmesi, karaciğer, kalp ve böbrekler dahilolmak üzere çeşitli organların genişlemesine ve işlev bozukluğuna neden olabilir.

Kedilerde bulunan Tip IV sınıflandırması Norveç Ormanı ırkında görülmektedir. Belirtiler beş ila yedi aylıkken ortaya çıkabilir veya bazı durumlarda hastalık anne karnında ortaya çıkarak ölü doğumla sonuçlanabilir.

Belirtileri ve Türleri

Kedilerde tip IV glikojen depo hastalığı Norveç Orman kedilerinde görülür ve genellikle doğumdan önce ölümle sonuçlanır. Kediniz bu durumdan kurtulursa, semptomlar ateş, kas titremeleri ve halsizlik içerebilir.

Nedenler

Çeşitli glikojenoz biçimlerinin tümü, vücuttaki glikoz metabolize eden enzimlerdeki bir tür eksiklikten kaynaklanır. Tipler spesifik enzim eksikliği ile ayırt edilir. Kedilerde bulunan tip IV, glikojen dallanma enziminin eksikliğinden kaynaklanır.

Teşhis

Teşhis prosedürleri, semptomlara ve eldeki glikojen depolama hastalığının şüphelenilen tipine bağlı olarak değişecektir. Bir doku enzim analizi ve glikojen seviyelerinin belirlenmesi kesin tanı olarak hizmet edebilir. Diğer testler, kalpten gelen elektrikçıkışını değişiklikler için kontrol etmek için idrar analizi, genetik testler ve elektrokardiyografiyi (EKG) içerebilir.

Tedavi

Bakım, teşhis edilen glikojen depo hastalığının tipine ve semptomların ciddiyetine bağlı olarak değişecektir. Hipogliseminin, yüksek karbonhidratlı bir diyetin sık kısımlarını besleyerek diyetle düzenlenmesi gerekebilir.

Yaşam ve Yönetim

Teşhis üzerine, kedinizin hipoglisemi için sürekli olarak izlenmesi ve gerekirse tedavi edilmesi gerekecektir. Ancak yapılabilecek pek bir şey yok. Glikojenoz çoğu hayvan için ölümcüldür veya ilerleyen fiziksel bozulma nedeniyle ötenazi yapılır.

Önleme

Bu kalıtsal bir hastalık olduğundan, gelecekteki vaka olasılığını önlemek için glikojen depo hastalığı gelişen hayvanlar yetiştirilmemeli ve ebeveynleri tekrar ürememelidir.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et