Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı (IBD): Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Makale İçerik Başlıkları
İnflamatuar barsak hastalığı aslında tek bir nedeninin bilinmediği bir grup gastrointestinal (GI) hastalıktır. IBD olarak da bilinen kedilerde iltihabi bağırsak hastalığı mide, ince bağırsak ve/veya kalın bağırsakta iltihaplanmaya neden olur.
Bu teşhis ve tedavisi sinir bozucu bir hastalık olabilir, ancak kediler uygun tedavi ile harika bir yaşam kalitesine sahip olabilir ve uzun süre yaşayabilir.
Semptomlardan ve nedenlerinden tanı ve tedaviye kadar kedilerde IBD hakkında bilmeniz gerekenler.
Kedilerde IBD’ye Neden Olan Nedir?
Tek bir neden bilinmemekle birlikte, kedilerde IBD’nin birden fazla nedeni genellikle şüphelenilir. Bunlar şunları içerir:
- Bakterilere karşı aşırı duyarlılık
- Et proteinleri, gıda katkı maddeleri, yapay renklendiriciler, koruyucular, süt proteinleri ve glüten (buğday) içerebilen gıda alerjileri
- Genetik faktörler
Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı Belirtileri
Kedilerde IBD semptomları genellikle kroniktir ve zamanla artan sıklıkta (günlük, haftalık veya aylık) ortaya çıkar. İşte kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığının bazı belirtileri:
- İshal
- Kilo kaybı
- Tükenmişlik
- Kronik aralıklı kusma
- Gaz (şişkinlik)
- Karın ağrısı
- Karın guruldaması ve guruldaması sesleri
- Dışkıda parlak kırmızı kan
- Sıkıntılı ceket saç
Veterinerler Kedilerde IBD’yi Nasıl Teşhis Eder?
Veteriner hekiminiz ayrıntılı bir öykü alacak ve size semptomların süresi ve sıklığı hakkında sorular soracaktır.
Daha sonra tam bir fizik muayene yapılacak ve ardından aşağıdakileri içeren rutin laboratuvar testleri yapılacaktır:
- Tam kan sayımı
- biyokimya profili
- idrar tahlili
- dışkı analizi
Bu testler kedilerde IBD’yi kesin olarak teşhis etmese de, noninvazivdirler ve semptomların IBD ile aynı olabileceği diğer hastalıkları (böbrek hastalığı, yüksek tiroid seviyeleri ve karaciğer hastalığı gibi) ekarte etmeye yardımcı olurlar.
Bu rutin laboratuvar testlerinin sonuçları genellikle normaldir. Bazı hastalarda anemi ve anormal derecede yüksek sayıda beyaz kan hücresi (enfeksiyonlarda olduğu gibi) mevcut olabilir. IBD’li kedilerde anormal protein seviyeleri ve karaciğerenzimleri de bulunabilir. Veterineriniz ayrıca kedinizin ince bağırsağının işleyişini kontrol etmek için testler yapabilir.
Karın ultrasonu
Kan çalışmasında bulunmayan diğer hastalıkları (pankreatit veya kanser gibi) ekarte etmek için bir karın ultrasonu önerilebilir. Ayrıca veterinerlerin, IBD’li kedilerde önemli ölçüde daha kalın olabilen mide ve bağırsak duvar kalınlığını değerlendirmesineyardımcı olabilir.
mide biyopsisi
Veterineriniz, kedinizin mide ve bağırsaklarının biyopsilerini önerebilir. Bu cerrahi veya endoskopi ile yapılabilir. Biyopsiler, IBD’yi kesin olarak teşhis etmenin ve hastalığın yaygınlığını belirlemenin tek yoludur.
Teşhis konulduktan sonra evcil hayvanınız için özel bir tedavi planı oluşturulacaktır.
Kedilerde IBD Tedavisi ve Prognozu
Çoğu kedide, IBD “tedavi edilemez” ancak başarılı bir şekilde yönetilebilir. Bununla birlikte, tam iyileşmeden sonra bile, nüksler yaygındır.
Tedavinin ana hedefleri şunlardır:
- Kedinizin ağırlığını stabilize etme
- GI semptomlarının giderilmesi
- Bağışıklık sisteminin tepkisini azaltmak
Diyet denemeleri, immünosupresif ilaçlar ve antibiyotikler, kedilerde inflamatuar barsak hastalığı tedavisinin temel bileşenleridir. Ek olarak, bu besinin eksikliğini gidermek için bazı kedilerde kobalamin verilir.
Gıda Denemeleri
Diyet yönetimi, en çok tavsiye edilen hipoalerjenik veya yeni protein diyetleri ile tedavinin bir diğer önemli bileşenidir. Kedinizin böyle bir diyete tepki verip vermediğini görmek genellikle iki ila dört hafta sürer.
Birkaç çeşit diyet denemek nadir değildir, bu nedenle diyetin etkili olup olmadığını görmek birkaç ay sürebilir.
Diyet denemesi sırasında sadece reçete edilen yiyecekleri kullanın. Kedinize ilaçlar, ton balığı veya aromalı herhangi bir şey vermekten kaçının (veterinerinizle ilaçlar hakkında konuşun).
Herhangi bir fark olup olmadığını görmek için veterineriniz için bir diyet denemesi öncesinde ve sırasında semptomların bir günlüğünü tutun.
Antibiyotikler ve Takviyeler
Bazı durumlarda, kedinizin IBD’sini tedavi etmek için diyetteki bir değişiklik tek başına yeterli değildir ve ilaçlara ihtiyaç vardır.
IBD tedavisinde kullanılan en yaygın ilaçlar, steroidler gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlardır. Kedinizin ishali varsa veterineriniz antibiyotik reçete edebilir. Bazı durumlarda, birden fazla ilaç gerekli olabilir.
IBD tedavisinin amacı, kedinizin harika bir yaşam kalitesine sahip olabilmesi için semptomları en aza indirmektir. Buna ulaşıldığında, ilaçlar veterineriniz tarafından mümkün olan en düşük etkili doza kadar azaltılacaktır. Bazı durumlarda, kedilerilaçlardan tamamen vazgeçilemez ve ömür boyu ilaçlara ihtiyaç duyarlar.
IBD’li Kediler İçin Görünüm Nedir?
IBD’li çoğu kedide kısa vadeli prognoz mükemmeldir. Veteriner hekiminizin önerdiği tedavi şekillerine karşı sabırlı olun ve diyet tavsiyelerine kesinlikle uyun.
Kedilerde IBD vakalarının çoğunda, uzun ve mutlu bir yaşam sürmesi muhtemeldir. Teşhis ne kadar erken yapılır ve tedaviye başlanırsa, kedinizin iyileşme şansı o kadar yüksek olur.
Daha ciddi vakalarda, kediler tedaviye yanıt vermekte zorlanabilir veya hiç yanıt veremeyebilir ve bu kediler için prognoz daha kötüdür.