Erkek Köpeklerde Kısırlık
Makale İçerik Başlıkları
Erkek köpeklerde kısırlık yaygın olmasa da olur. Köpek çiftleşemeyebilir veya çiftleşme olursa döllenme beklendiği gibi gerçekleşmez. Saplama kısır görünüyorsa, en yaygın nedenler yaralanma veya enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Ayrıca ani bir hormon değişikliğinden de kaynaklanabilir.
Belirtileri ve Türleri
Beklenenden daha küçük bir çöp boyutu, beklenenin altında olan gebelik oranları gibi, çiftleşen bir erkekte doğurganlık sorununun bir göstergesi olabilir. Kısırlık bazen şekilsiz sperm ve spermde küçük bir üretim gibi sperm anormalliklerinden kaynaklanır. Böyle bir durumda, teşhis için bir veterineri ziyaret etmeniz önerilir. Tedavi kolay değildir, ancak doğurganlık çoğu zaman geri yüklenebilir.
Köpek çiftleşmekle ilgilenmiyorsa, bunun nedeni büyük olasılıkla bir hormon sorunudur. Ek olarak, bazı köpekler yaşlandıkça sperm üretiminde azalma yaşayacaklardır.
Nedenler
- Köpeğin yaşı – çok genç veya çok yaşlı olabilir
- Yaralanmalar
- Hastalık
- İlaçlar
- Fiziksel kusurlar – artrit veya başka bir sorun nedeniyle monte edilemiyor
- boşalmak mümkün değil
- Kadına boşalmak mümkün değil
- Konjenital anormallikler nadirdir, ancak özellikle bazı ırklarda ortaya çıkar.
- Sperm sayısı düşük
- Testislerin dejenerasyonu
Teşhis
Veterineriniz, köpeğinizin tıbbi geçmişini ve çiftleşme geçmişini isteyecektir. Üreme anatomisi ve prostat muayenesi yapılacaktır. Veteriner, prostat enfeksiyonlarını ve testislerdeki tümörleri test etmek isteyecektir.
Semen de toplanacak ve incelenecektir. Çok genç bir köpeğin, doğurgan bir dişiyi hamile bırakmak için yeterli sperm üretemeyebileceğini bilmek önemlidir. Ek olarak, genç köpekler bazen deneyimsiz olduklarından veya cinsel dürtüleri az gelişmiş olabileceğinden sorun yaşarlar.
Sekiz yaşından büyük bir köpekte, başarılı bir çiftleşme için yeterli canlı spermin mevcut olduğundan emin olmak için sperm test edilecektir. Canlı sperm testi, özellikle altı ay veya daha uzun süre çiftleşme olmadıysa önemlidir. Ancak ölü spermin yolu tıkadığı durumlar vardır ve bu durumda ikinci bir test yapılmalıdır. Düşük libido sorunsa, hormon sayımı yapılacaktır.
Daha sonra, veteriner köpeğinizin önceki yavruları hakkında sorular soracaktır. Evcil hayvanınızın cinsi için alışılmadık derecede küçük bir çöp boyutu, düşük doğurganlığın bir göstergesidir. Bu, yüksek sayıda anormal sperm veya düşük sayıda normal sperm üretimine işaret edecektir. Veteriner ayrıca son çöpün üzerinden ne kadar zaman geçtiğini bilmek isteyecektir.
Son olarak, veteriner köpeğinizin çiftleştiği sürtüklerle ilgilenecektir. Bu, dişi köpekle ilgili sorunları ekarte etmek içindir. Köpeğin yaşı ve fiziksel durumu önemli bilgiler olacaktır, bu nedenle veterineriniz köpeğinizi kapsamlı bir şekilde muayene etmeden önce bu bilgileri toplamanız gerekir. Ayrıca köpeğin köpeğinizle genetik olarak akraba olup olmadığı konusunda onları bilgilendirmek önemlidir.
Tedavi
- Tanı düşük sperm sayısı ise tiroid sık sık kontrol edilecektir. Bu durumda tiroid replasmanı önerilebilir. Sperm sayısı tekrar kontrol edilmeden önce tedavi altı ila sekiz hafta devam etmelidir.
- Tiroid replasmanı sperm sayısını iyileştirmezse, hormon replasmanı düşünülebilir. Gonadotropinler, sperm üretimini uyarmak için olağan tedavidir. Dört ila altı hafta sonra meni tekrar test edilecektir.
- Köpek gençse, veterineriniz “bekle ve gör” yaklaşımı önerebilir.
- Sorun prostat enfeksiyonu ise, tedavi antibiyotik ve hormon tedavisinden oluşacaktır.
- Prostatta apse varsa tedavi aynı olacaktır.
- Prostatta bir tümör varsa, tedavinin etkinliği tümörün ciddiyetine bağlı olacaktır.
Yaşam ve Yönetim
Tedavi gören köpekleri mevsiminde veya sıcakta kaltaklardan uzak tutmak en iyisidir. Aynı bahçede bile koşmamalılar. Tiroid tedavi edildiyse ve tedavi başarılı kabul edildiyse, sorunun tekrarlamadığından emin olmak için köpek izlenmelidir. Sorun secde ise, köpek hastalığın tekrarı açısından dikkatle izlenmelidir. Uzun vadeli bir planın parçası olarak, bir damızlık köpeği sağlıklı tutmak için diyet ve egzersiz önemlidir.