Köpeklerde Temporomandibular Eklem Bozuklukları
Makale İçerik Başlıkları
Temporomandibular eklem, çene eklemi, şakak ve mandibula kemikleri olarak adlandırılan iki kemiğin oluşturduğu çenedeki menteşeli noktadır. Temporomandibular eklem de sıklıkla basitçe TME olarak adlandırılır.
Yüzün her iki yanında biri diğeriyle uyum içinde çalışan iki temporomandibular eklem vardır. TME, normal çiğneme sürecinde çok önemli bir rol oynar ve aslında düzgün çiğneme için gereklidir, bu nedenle ve bu eklemdeki herhangi bir hastalık normal ağız hareketleri yapma ve yiyecekleri çiğneme yeteneğini tehlikeye atar. Etkilenen bir hayvan, ağzını kapatırken veya açarken veya her ikisini birden yaparken ağrı hissedecektir. TME hastalıkları ve rahatsızlıkları temporomandibular eklem rahatsızlıkları olarak adlandırılır.
Bu bozukluklar herhangi bir köpek ırkında ortaya çıkabilmesine rağmen, basset tazıları gibi bazı ırklar TME bozukluklarına daha yatkındır. İrlandalı setterlerde ve basset tazılarında açık ağızlı mandibular kilitlenme bildirilmiştir.
Belirtileri ve Türleri
- Ağzı açma/kapamada zorluk
- Mandibula kemiği yerinde olmayabilir ve yüzün yanından görülebilir (mandibula kemiğinin deviasyonu)
- Yiyecekleri çiğnerken ağrı
- Yemek yemeye çalışırken ses çıkarma, sızlanma
- İştah kaybı
Nedenler
- Eklemde kırıklara neden olan yaralanma veya travma
- Ağır cisimleri ağızdan taşıdıktan sonra eklemde stres
Teşhis
Bu hayvanların çoğu, normal yemek yiyemedikleri şikayeti ile veterinerlerine sunulmaktadır. Sorunların ilk ortaya çıktığı zamanlar ve ağız veya kafa ile ilgili daha önce herhangi bir travma veya yaralanma olup olmadığı da dahil olmak üzere, semptomların arka plan geçmişi de dahil olmak üzere köpeğinizin sağlığı hakkında kapsamlı bir tarih vererek başlamanız gerekecektir.
Ayrıntılı bir öykü aldıktan sonra, veterineriniz köpeğinizin ağzını, kemiklerini ve ağızdaki eklemlerini inceleyerek tam bir fizik muayene yapacaktır. Laboratuvar testleri tam kan sayımı (CBC), biyokimya profili ve idrar tahlilini içerecektir. Bu testlerin sonuçları, özellikle eşzamanlı başka bir hastalık yoksa, genellikle normal bulunur.
X-ışınları TME bozukluklarının teşhisinde değerli bir araç olmaya devam etmektedir ve doktorunuz muhtemelen yüzdeki kemikleri ve eklemleri daha iyi görebilmek için bu tür görüntülemeyi kullanacaktır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) de kullanılabilir ve standart röntgenden daha iyi, daha ayrıntılı bir görünüm sağlayabilir. Veterinerinizin klinikte MRI makinesi varsa, önerilen görüntü tekniği bu olabilir. Enfeksiyon veya tümör gibi daha ciddi bir şeyden şüpheleniliyorsa, veteriner hekiminiz, benzer semptomlara neden olabilecek diğer hastalıkların doğrulanabilmesi veya ekarte edilebilmesi için çenenin kas dokusundan da küçük bir örnek alabilir.
Tedavi
TME bozukluklarının tedavisi iki yönlüdür ve semptomları tedavi etmenin yanı sıra altta yatan nedeni ortadan kaldırmayı veya değiştirmeyi amaçlar. TME”””nin tamamen yerinden çıkması durumunda, veteriner hekiminiz ekleme yakın belirli bir bölgeye bir nesne koyarak ve çıkığı azaltmak için ağzı bir itme ile nazikçe kapatarak onu onarmaya çalışacaktır. Bu yöntem işe yaramazsa veya sorun kronikleşirse, kusuru düzeltmek için ameliyat gerekebilir. Bu rahatsızlıklara bağlı ağrıları azaltmak için ağrı kesiciler de verilecektir. TME bozukluğu sonucu oluşan kas gerilimini azaltmak için gerekirse kas gevşetici ilaçlar da reçete edilebilir.
Yaşam ve Yönetim
Ameliyattan sonra köpeğiniz ağrılı hissedebilir ve diğer evcil hayvanlardan ve aktif çocuklardan uzakta sakin bir yerde dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Evcil hayvanınız aşırı efor sarf etmeden tekrar güvenli bir şekilde hareket edebilene kadar kısa bir süre kafeste dinlenmeyi düşünebilirsiniz. Veterineriniz, fırsatçı bakterilerin evcil hayvanınıza saldırmasını önlemek için, evcil hayvanınız tamamen iyileşene kadar kısa bir ağrı kesici kürü ve hafif bir antibiyotik kürü de yazacaktır. İlaçların tam olarak belirtildiği şekilde, uygun doz ve sıklıkta verilmesi gerekecektir. Aşırı dozda ağrı kesici ilaç kullanımının evcil hayvanlarda ölümlerin en önlenebilir nedenlerinden biri olduğunu unutmayın.
Bu durum çok ağrılı olabilir ve semptomlar tamamen düzelene kadar düzenli ağrı kesici ilaçlar gerekebilir. Veteriner hekiminiz, özellikle köpeğiniz tek başına ağzından yeterince yiyecek alamıyorsa, köpeğinize gerekli besinleri vermek için bir besleme tüpü kullanabilir. Veteriner hekiminiz ayrıca, köpeğinizi eve götürüp nispeten rahat ve sessiz bir şekilde iyileşmesi için evde besleme tüpünün doğru kullanımı konusunda sizi bilgilendirecektir.