Köpeklerde Aspergillus flavus, A. parasiticus ve Penicillium puberulum Mantarlarına Bağlı Fungal Toksikoz

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Mikotoksikoz-Aflatoksin Toksisitesi

Mikotoksikoz-aflatoksin toksisitesi, köpeklerin karaciğerini etkileyen mantar toksininden kaynaklanan bir durum için kullanılan tıbbi terimdir. Aspergillus flavus, A. parasiticus ve Penicillium puberulum mantarları bilinen aflatoksin ileticileridir. Tahıl bazlı gıdaların neme maruz kalma olasılığının daha yüksek olduğu nemli iklimlerde geliştiği bilinmektedir. Bu durum, yem üretiminde kontamine tahılların (yanlış şekilde depolanan ve dolayısıyla neme maruz kalan tahıllar gibi) kullanılması durumunda da gelişebilir. Ticari köpek mamalarının üretiminde kullanılan kontamine tahıllar nedeniyle zaman zaman salgınların meydana geldiği bilinmektedir.

Bu durumun sadece köpeklerde meydana geldiği bilinmektedir – kedilerde herhangi bir vaka bildirilmemiştir – ve nadiren bildirilmektedir. Genç erkek köpeklerin ve hamile dişilerin daha duyarlı olabileceğine inanılmaktadır. Açık hava köpeklerinin de daha yüksek risk altında olduğuna inanılıyor.

Belirtileri ve Türleri

Mikotoksikoz-aflatoksinin klinik semptomları, doza ve alım zamanına bağlıdır. Akut semptomlar (aniden gelişen semptomlar), anoreksi ve buna eşlik eden kilo kaybı, kanama ve karındaki periton boşluğunda sıvının biriktiği bir durum olan asit içerir. Akut semptomlar ani ölüme yol açacak kadar şiddetli olabilir.

Kronik (uzun süreli) semptomlar arasında anoreksi, kilo kaybı, depresyon, karaciğer yetmezliği ve kanın normal olarak pıhtılaşmadığı bir kan pıhtılaşma bozukluğu olan koagülopati bulunur.

Mikotoksikoz-aflatoksin, tedavi edilmediği takdirde kalıcı karaciğer fonksiyon bozukluğuna yol açabilen ciddi bir durumdur. Tedavi ile bile, bu durumla teşhis edilen köpekler için prognoz kötüdür.

Nedenler

Mikotoksikoz-aflatoksin durumuna, Aspergillus flavus, A. parasiticus veya Penicillium puberulum olarak bilinen mantarlar tarafından kontamine olan tahıl bazlı gıdaların yenmesi neden olur. Kirlenmiş tahıl bazlı yemler yutulduğunda, karaciğerdeki bir enzimle (özellikle P450 enzimi) reaksiyona girerek toksik bir reaksiyona yol açabilir. Bariz küf ve bozulma belirtileri gösteren yiyecekler, köpeğinizin zehirli bir mantar yutmuş olabileceğinin açık bir göstergesidir. Açık havada çok zaman geçiren köpekler risk altındadır.

Teşhis

Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olayları dikkate alarak köpeğinizde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Doktorunuzun mikotoksikoz-aflatoksin toksisitesini karaciğer hastalığı ve koagülopati semptomları gösteren diğer durumlardan ayırt etmesi gerekecektir. Bu amaçla, bir karaciğer biyopsisi, karaciğer hastalığı gibi diğer olası teşhislerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir ve bir pıhtılaşma profili gerçekleştirilecektir.

Mikotoksikoz-aflatoksin toksisitesini teşhis etmek için kullanılabilecek birincil test, aflatoksin metaboliti (Aflatoksin M1) için bir idrar analizidir. Köpeğinizin yakın zamanda yediği yiyecek örnekleri varsa, aflatoksin izleri için olası kontamine yiyecek örneklerinin analizi de yararlı olabilir.

Tedavi

Mikotoksikoz-aflatoksin toksisitesi tedavisi, karaciğer üzerindeki stresi azaltmayı amaçlar. Mısır şurubu gibi bir diyet glikoz kaynağı içeren yüksek kaliteli bir protein diyeti önerilir. Diyet önerileriyle ilgili olarak veterinerinizin yönergelerini yakından izleyin. Köpeğiniz anoreksi ve kilo kaybı çekiyorsa intravenöz (IV) sıvıların uygulanması da gerekli olabilir. Bazı durumlarda, pıhtılaşma bozukluğunu tedavi etmek için heparin gibi ilaçlar reçete edilebilir, ancak karaciğer tarafından metabolize edilmesi gereken herhangi bir ilaç türünden, karaciğerin çalışma yeteneği üzerinde daha fazla stres oluşmasını önlemek için kaçınılacaktır.

Yaşam ve Yönetim

Reçeteli ilaçları düzenli olarak uygulayın ve veterinerinizin diyet tavsiyelerine uyun. Daha önce de belirtildiği gibi, hem yüksek kaliteli bir protein hem de diyet glikoz takviyeleri önerilir.

Önleme

Bu zehirli mantarlardan biri ile kontamine olabileceğinden, köpek mamalarını açıkça küflü beslemeyin. Nemin birikmesini önlemek için yem kaplarını temiz ve kuru bir alanda saklayın ve nem ve kontaminasyonu önlemek için yem dağıtıcılarını düzenli olarak temizleyin. Önleme önemlidir, çünkü tedavi ile bile prognoz, mikotoksikoz-aflatoksinden etkilenen köpekler için kötüdür.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et