Köpeklerde Çıkık Göz Merceği

Makale İçerik Başlıkları

Köpeklerde Lens Lüksü

Lens luksasyonu, lens kapsülü lensi yerinde tutan zonüllerden (siliyer cisimden göz merceğinin kapsülüne uzanan fiber benzeri süreçler) 360° ayrıldığında meydana gelir ve lensin tamamen yerinden çıkmasına neden olur. normal konumundan. Gözün ön tarafında meydana gelirse, göz bebeğinden ön odaya gelir. Arkaya (arka) giderse, arka segment/vitreus odasına gider.

Lens luksasyonu esas olarak dört ila dokuz yaş arasındaki yetişkin köpeklerde görülür. Bazı ırklar diğerlerinden daha yatkın görünmektedir; En sık etkilenen türler, terrier karışık ırkları, Tibet teriyerleri, border collies, Alman çobanları ve bazı İspanyollardır. Ayrıca, muhtemelen geç başlangıçlı bir durum olarak, daha yaşlı yatkın ırklarda da ortaya çıkabilir. İkincil lüksasyon, herhangi bir yaşta veya köpek ırkında ortaya çıkabilir.

Belirtileri ve Türleri

Dört ana lens lüksü türü vardır:

  • Subluksasyon – lensin zonüler eklerinden kısmen ayrılması; lens, öğrencide normal veya normale yakın bir konumda kalır
  • Primer lüksasyon – siliyer zonüllerde anormal gelişim veya dejenerasyon dahil patolojik bir değişiklik nedeniyle; iki taraflı olabilir (her iki göz)
  • Konjenital luksasyon – genellikle mikrofaki ile ilişkilidir (anormal derecede küçük göz merceği)
  • İkincil lüksasyon – siliyer zonüllerin kronik iltihaplanma, buftalmi (göz içi sıvısının artması ve buna bağlı olarak göz küresinin büyümesi) veya göz içindeki bir tümör sonucu yırtılması veya dejenerasyonu nedeniyle

Evcil hayvanınız lens lüksünden muzdaripse, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar gözlemlenebilir:

  • Akut veya kronik ağrılı, yaygın kornea şişmesi ile birlikte göz kızarması, özellikle glokom da varsa veya luksasyon gözün önündeyse
  • İris titremesi (iridodonez)
  • Lens titremesi (fakodonez)
  • Anormal derecede sığ veya derin ön (ön) oda
  • Lensin anormal şekilde konumlandırılmış şeffaf kısmı
  • Afak hilal – göz merceğinden yoksun bir göz bebeği alanı

Nedenler

Köpeklerde lens luksasyonuna yol açan çeşitli faktörler olabilir. Örneğin, gözdeki bir tümör, lensi fiziksel olarak yerinden oynatabilir veya zonüler dejenerasyona yol açan kronik inflamasyona neden olabilir. Primer lüksasyonun kalıtım paterni belirsizdir, ancak bazı ırklarda primer glokom ile birlikte ortaya çıkabilir. Travma nadiren normal bir lensin lüksleşmesine neden olur, ancak ciddi üveit, özellikle kronik lens kaynaklı üveit veya hifema belirtileri olduğunda ortaya çıkabilir.

Teşhis

Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olayları dikkate alarak köpeğiniz üzerinde kapsamlı bir fiziksel ve oftalmolojik muayene yapacaktır.

Bu durumun birkaç olası nedeni olduğundan, veteriner hekiminiz büyük olasılıkla ayırıcı tanı kullanacaktır. Bu süreç, belirgin dış semptomların daha derin bir şekilde incelenmesiyle yönlendirilir ve daha yaygın nedenlerin her biri, doğru bozukluk belirleninceye ve uygun şekilde tedavi edilene kadar dışlanır. Üveit, glokom ve nodüler granülomatöz episklerokeratit (inflamatuar kitleler) ayrıca kornea şişmesi ile birlikte ağrılı, kırmızı gözlere neden olabilir ve lens luksasyonu ile birlikte olabilir. Göz küresi içindeki aşırı sıvının neden olduğu göz küresinin büyümesi olan buftalmi, lens luksasyonuna neden olabilir; genellikle ana lens luksasyonundan tarihe göre ayrılır.

Kornea endotel distrofisi veya dejenerasyonu (korneanın opasitesi) de kornea şişmesine neden olarak göz içi yapılarının görülmesini zorlaştırabilir. Teşhis, dikkatli bir oftalmik muayene ve semptomların öyküsü ile yapılır.

Lüksasyonun nedenini teşhis etmek için görsel teşhis teknikleri kullanılabilir. Lüksasyon göz içi (göz içindeki) bir tümöre sekonder ise göğüs röntgeni ve karın ultrasonu gösterilebilir ve kornea ödemi (şişme) veya bulutlu oküler ortam yararlı bir incelemeyi engelliyorsa oküler ultrasonografi yararlıdır.

Tedavi

Köpeğiniz hala en azından kısmi görme potansiyeline sahipse, göz içi lens protezi adı verilen bir prosedür kullanılarak lensin çıkarılmasıyla gözler en iyi şekilde tedavi edilebilir. Bazen, topikal miyotik (gözbebeğinin daralması) tedavisi, arkaya lükse bir lensi öğrencinin arkasında tutabilir ve ameliyat ihtiyacı uzayabilir.

Geri dönüşü olmayan kör gözler, iç çıkarma (gözdeki iç materyalin çıkarılması) veya intraskleral protez ile enükleasyon – gözün çıkarılması ve ardından yapay bir gözle değiştirilmesiyle tedavi edilebilir. Durum kansere ikincil ise, enükleasyon tedavi ve teşhis amaçları için en iyi seçimdir.

Yaşam ve Yönetim

Tedaviden sonra, köpeğiniz ilk 24 saatten hemen sonra ve daha sonra her üç ayda bir yeniden muayene edilmelidir. Retina dekolmanı ve kronik üveit olasılığını azaltmak için intrakapsüler lens ekstraksiyonu – tüm lensin ve kapsülünün çıkarılması – posterior lüksasyonlar için endike olduğundan, doktorunuz sizi değerlendirme için bir oftalmolojik veterinere sevk etmek isteyebilir. Bir uzman ayrıca sekonder glokom ve retina dekolmanını da inceleyebilir. Ne yazık ki, lens luksasyonunun henüz etkilememişse her iki gözü de etkileme olasılığı vardır.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et