Köpeklerde Prostat Kistleri
Makale İçerik Başlıkları
Prostattaki Kistler
Köpekteki prostat kistlerinin çeşitli bağlantıları vardır: hormonal değişikliklerin neden olduğu hücrelerdeki değişiklikler; prostat içinde kavitasyon yapan retansiyon kistleri (doku veya organda boşluk oluşturabilen); belirgin bir kapsüle sahip sıvı dolu lezyonlar (kese benzeri muhafaza); ve ayrı bir kapsülü olan kavitasyonlu, sıvı dolu lezyonlar olan paraprostatik (prostata yakın) kistler. Prostatik kistlerin çapları birkaç milimetreden 20 santimetreye kadar değişir. Paraprostatik kistler genellikle prostatın üstünde ve yanında, mesaneyi yerinden çıkararak veya prostatın arkasında pelviste ortaya çıkar. Bu kistler, iki ila on iki yaş arasındaki bozulmamış erkek köpekleri etkiler ve büyük köpekler küçük köpeklerden daha sık etkilenir.
Belirtileri ve Türleri
- Asemptomatik (semptomsuz)
- Uyuşukluk ve iştahsızlık (anoreksi)
- Karın şişkinliği (şişme)
- Kabızlık, kist rektuma baskı yaparsa
- Kist üretrayı sıkıştırırsa idrar yapma zorluğu
- üretral akıntı
Nedenler
- İyi huylu prostat büyümesi
- androjenik hormonlar
- östrojenik hormonlar
Teşhis
Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini ve bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olayları dikkate alarak evcil hayvanınız üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Birkaç rahatsızlık bu semptomları açıklayabilir ve köpeğinizde bunlara tam olarak neyin neden olduğunu belirlemek için birkaç teşhis prosedürü kullanılacaktır. Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili dahil olmak üzere tam bir kan profili yapılacaktır. Prostattan gelen sıvı, sıvıyı enfeksiyon açısından test etmek için ya boşalma yoluyla ya da prostat masajı ile toplanacaktır. Ultrason, herhangi bir kistten sıvı çekmek için ince bir iğneyi secdeye yönlendirmek için görsel bir yardımcı olarak kullanılacaktır. Bu işleme ince iğne aspirasyonu denir.
Tedavi
Prostat içindeki kistler ilaçlarla tedavi edilebilir; bununla birlikte, veterineriniz, durumu çözmenin ve gelecekteki oluşumları önlemenin bir yolu olarak hadım etmeyi önerebilir. Büyük kistlerin ilaç tedavisi öncesinde ultrason eşliğinde boşaltılması gerekebilirken bazı kistlerin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.
Yaşam ve Yönetim
Tedavinin ardından veteriner hekiminiz, ultrason veya röntgen görüntüleme kullanarak secdeyi inceleyerek kistlerin ilerlemesini kontrol etmek isteyecektir. İlk tedaviden sonra doktorunuz dört haftalık aralıklarla kistlerin boyutunu değerlendirecektir.