Köpeklerde Orta Kulak ve Dış Kulak Kanalı İltihabı
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Otitis eksterna ve Otitis media
Otitis eksterna, bir köpeğin dış kulak kanalının kronik bir iltihabıdır. Otitis media ise köpeğin orta kulağının iltihaplanmasıdır. Bu terimlerin her ikisi de klinik semptomları tanımlamak için kullanılır ve kendi başlarına hastalık değildir.
Otitis eksterna genellikle kulak kanalının normal ortamındaki bir değişiklik, kanalı kaplayan bezlerin büyümesine ve aşırı balmumu üretmesine neden olduğunda ortaya çıkar. Yavaş yavaş, dış deri (epidermis) ve iç deri (dermis) aşırı fibröz doku (fibrozis) üretir ve kanal daralır. Normalde enfeksiyon gibi altta yatan başka bir hastalığın ikincil belirtisidir. Otitis eksterna ağrı, kaşıntı ve kızarıklığa neden olur ve durum kronik olduğunda genellikle kulak zarının (timpan) yırtılması ve orta kulak iltihabı ile sonuçlanır.
Otitis media tipik olarak otitis eksterna”””nın bir uzantısı olarak ortaya çıkar ve dış kulağı ve orta kulağı ayıran yırtılmış bir zara (timpanum) neden olur. Otitis eksterna ve otitis media, her yaştan ve cinsten köpekleri ve kedileri etkiler, ancak spaniel ve retriever gibi uzun kulaklı köpekler ve teriyer ve kaniş gibi tüylü dış kanalları olan köpekler daha hassastır.
Bu tıbbi makalede açıklanan iki durum hem köpekleri hem de kedileri etkiler. Kedileri nasıl etkiledikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen PetMD sağlık kitaplığındaki bu sayfayı ziyaret edin.
Belirtileri ve Türleri
Otitis eksterna ve orta kulak iltihabının en sık görülen semptomları ağrı, kafa sallama, dış kulak kanatlarında kaşınma ve kötü kokudur. Bir veteriner tarafından yapılan fizik muayenede, bu durumdaki bir köpek, dış kulak kanalında kızarıklık ve şişlik, deride pullanma veya kulak kanalında tıkanıklık gösterebilir. Başı eğme, iştahsızlık, koordinasyon bozukluğu ve ara sıra kusma gibi belirtiler, enfeksiyon ve iltihaplanma iç kulağa yayılırsa, orta kulak iltihabı veya interna otitis gelişimini gösterebilir.
Nedenler
Otitis eksterna ve otitis media çeşitli şeylerden kaynaklanabilir. Birincil nedenler parazitler, gıda alerjileri, ilaç reaksiyonları, yabancı cisimler (örneğin, bitki kılçıkları), saç birikmesi, ölü deri birikmesi (keratinizasyon) ve otoimmün hastalıklardır.
Enflamatuar koşulların başlamasına katkıda bulunabilecek diğer faktörler arasında bakteriyel enfeksiyonlar, bakteri ve mantar türlerinin neden olduğu karışık enfeksiyonlar ve dış kulak kanalı ortamındaki ilerleyici değişiklikler yer alır. Yüzmenin neden olduğu aşırı nem veya aşırı, aşındırıcı ve uygunsuz kulak temizliği de otitis eksterna ve orta kulak iltihabına yol açabilir.
Teşhis
Bu iki durum çeşitli şekillerde teşhis edilebilir. Örneğin, orta kulak iltihabını teşhis etmek için X ışınları kullanılabilir; orta kulakta sıvı birikimi veya yumuşak doku büyümesini belirlemek için bir manyetik rezonans görüntüleme (MRI) de kullanılabilir.
Bu durumları teşhis etmenin diğer yolları, parazitleri test etmek için köpeğin kulak kanatlarından deri kazımalarını ve otoimmün hastalıkları kontrol etmek için cilt biyopsilerini içerir. Bununla birlikte, otitis eksterna ve orta kulak iltihabını teşhis etmenin tek ve en önemli aracı, kulak akıntısının (işitsel eksüda) mikroskobik incelemesidir.
Tedavi
Otitis eksterna ve orta kulak iltihabı tedavisi, iltihaplanma veya enfeksiyon iç kulağa taşınmadıkça, genellikle ayakta tedaviyi içerir. Çoğu eksterna otitis vakasında, dış kulağın tamamen temizlenmesini takiben topikal bir tedavi, soruna etkili bir çözümdür.
Topikal tedavi antibakteriyel, kortikosteroid, anti-maya ve antiseptik damlalardan oluşabilir. Şiddetli otitis eksterna ve otitis media vakalarında – bulaşıcı organizmaların varlığının doğrulandığı durumlarda – oral antibiyotikler ve antifungaller reçete edilebilir. Kortikosteroidler, hayvanın ağrısını ve şişmesini azaltmak için de kullanılabilir.
Yaşam ve Yönetim
Otitis eksterna ve orta kulak iltihabı için takip tedavileri, kulak akıntısının tekrar muayenesini ve altta yatan herhangi bir hastalığın kontrolünü içerir. Tekrarı önlemek için köpeğin kulağını rutin olarak temizlemeniz istenebilir. Uygun tedavi ile, otitis eksterna vakalarının çoğu üç ila dört hafta içinde düzelirken, orta kulak iltihabının tedavisi çok daha uzun zaman alır ve çözülmesi altı haftaya kadar sürer.
Bu koşullar uzun süre devam ederse ve tedavi edilmezse sağırlığa, fasiyal sinir felcine, interna otitisine ve (nadiren) meningoensefalite yol açabilir.