Köpeklerde Anormal Kalp Ritmi

Makale İçerik Başlıkları

Sinüs bradikardisi (SB), sinüs düğümünde normalden daha yavaş bir impuls hızı ile gösterilir. Sinoatriyal düğüm (SAN) olarak da adlandırılan sinüs düğümü, kalpteki elektriksel uyarıları başlatarak kalbin atmasını veya kasılmasını tetikler. Çoğu durumda,yavaş sinüs elektriksel uyarıları iyi huyludur ve hatta faydalı olabilir; bununla birlikte, kalbin kontrol sistemi olarak görev yapan kardiyak otonom sinirleri bozan altta yatan bir hastalıktan kaynaklanıyorsa bilinç kaybına da neden olabilir.

Köpeklerde Sinüs Bradikardisi

SB köpeklerde, özellikle de yavru horoz İspanyollarda, dachshundlarda, puglarda, West Highland beyaz teriyerlerinde ve dişi minyatür schnauzerlerde oldukça yaygındır. Ek olarak, bu durum genç köpeklerde yaşlılara göre daha yaygındır ve altta yatan birhastalıktan kaynaklanmadıkça insidansı yaşla birlikte azalır.

Belirtileri ve Türleri

Köpeğiniz çok aktifse veya atletik antrenman yapıyorsa hiçbir belirti göstermeyebilir. Tipik olarak sinüs bradikardisi (kalp atışı, hayvanın ortamına ve boyutuna bağlı olmakla birlikte, dakikada 60 atıştan daha yavaştır) en çok köpeğiniz dinlendiğindegörülür. Sinüs bradikardisi ile ilişkili diğer bazı yaygın semptomlar şunlardır:

  • Letarji
  • Nöbetler
  • Egzersiz intoleransı
  • Bilinç kaybı
  • Epizodik kas koordinasyon bozukluğu (ataksi)
  • Özellikle anestezi altında aşırı yavaş nefes alma (hipoventilasyon)

Nedenler

  • Atletik kondisyon (bu, atletik köpeklerde nadir değildir)
  • Hipotermi
  • entübasyon
  • aşırı sedasyon
  • Uyku
  • Altta yatan hastalıklar; örneğin, solunum, nörolojik ve mide-bağırsak hastalıkları

Teşhis

Veteriner hekiminiz, semptomların geçmişini, köpeğinizin genel durumunu ve bu duruma yol açmış olabilecek olası olayları dikkate alarak köpeğinizde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır.

Kimyasal kan profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili de dahil olmak üzere tam bir kan profili yapılacaktır – sonuçları kalp hızının yavaşlamasına neden olabilecek maddelerin varlığını gösterebilir. Bu testler, altta yatan neden buysa, kandaki eksiklikleride ortaya çıkaracaktır. Ayrıca olası böbrek yetmezliğine dair ipuçları da sunabilirler. Doktorunuz ayrıca köpeğinizin iç organlarını kalp, böbrek ve diğer organlardaki anormallikler açısından görsel olarak incelemek için röntgen ve ultrason kullanabilir.Kalp kaslarındaki elektrik akımlarını incelemek için bir elektrokardiyogram (EKG) kaydı kullanılabilir ve kalbin kasılma ve atma yeteneğinin altında yatan kalp elektriksel iletimindeki herhangi bir anormalliği ortaya çıkarabilir. Bir tanıyı sonuçlandırmakiçin ilk 24 saatlik kalp izlemesi gösterilebilir.

Tedavi

Tedavi, bulunan herhangi bir altta yatan hastalığa göre belirlenecektir. Birçok köpek klinik belirti göstermez ve tedavi gerektirmez. Yapısal kalp hastalığı olmayan köpeklerde, 40 ila 50 bpm (dakikada atım) kadar düşük kalp hızları, istirahatte hala genelliklenormal kalp debisi sağlayabilir. Terapötik yaklaşımlar önemli ölçüde farklılık gösterir; bunlar SB”””ye neyin sebep olduğuna, ventriküler hıza ve klinik belirtilerin ciddiyetine bağlıdır.

Köpeğinizin durumu kritikse, intravenöz sıvı tedavisinin uygulanabileceği ve köpeğin sağlığının stabilize olduğu bir yatarak tedavi edilebilir. Köpeğinizin yapısal kalp hastalığına bağlı semptomatik SB”””si olmadıkça aktivite kısıtlamaları önerilmez; dahasonra tıbbi ve/veya cerrahi müdahale sorunu stabilize edene kadar egzersiz kısıtlaması önerilecektir.

Yaşam ve Yönetim

Doktorunuz nihai tanıya bağlı olarak daha fazla izleme isteyecektir. İşaretler, varsa, neden olan altta yatan durumun düzeltilmesiyle çözülmelidir. Bununla birlikte, eğer varsa, genel uzun vadeli prognoz, yapısal kalp hastalığının doğasına göre değişir.Örneğin semptomatik SB”””nin kalıcı bir kalp pili ile tedavisi genellikle ritim kontrolü için iyi bir prognoz sunar.

yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et