Köpeklerde Pankreas Kanseri (İnsülinoma)
Köpeklerde pankreas kanseri (İnsülinoma), pankreastaki beta hücrelerinin habis neoplazmalarıdır - hızlı büyüyen kanser hücreleridir. Beta hücreleri, diğer
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde İnsülinoma
Köpeklerde pankreas kanseri (İnsülinoma), pankreastaki beta hücrelerinin habis neoplazmalarıdır – hızlı büyüyen kanser hücreleridir. Beta hücreleri, diğer hormonların yanı sıra öncelikle insülin salgılar. İnsülin vücutta çeşitli etkiler üretir – birincil olanı vücudun hücrelerindeki glikoz seviyelerini düzenlemektir. İnsülinomalar aşırı insülin salgıladığından, kan akışı glikozda düşer (hipoglisemi olarak adlandırılan bir durum), bu da zayıflığa veya nörolojik sorunlara neden olur.
Belirtileri ve Türleri
Bir insülinomanın en yaygın semptomu, fiziksel çöküş veya bilinç kaybıdır (senkop). Nöbetler, aşırı zayıflık ve diğer nörolojik anormallikler de yaygındır. İnsülin periyodik olarak salındığından, semptomlar tutarlı değildir ve sıklığı mutlaka tahmin edilebilir değildir.
Teşhis
Köpeğiniz bayılırsa ve bir kan örneği düşük glikoz gösteriyorsa, insülinomdan şüphelenilecek ve veterinerinizin bunu doğrulamak için daha ileri testler yapması gerekecektir. Bununla birlikte, kalıcı bir düşük glikoz konsantrasyonunun olup olmadığını belirlemek için belirli bir süre boyunca birden fazla kan örneğinin alınması gerekebilir. Doktorunuzun en düşük glikoz konsantrasyonundaki insülin konsantrasyonunu belirlemesi gerekecektir. Testler yapılmadan önce köpeğinizden alıkoyulan yiyecekler, gerçek glikoz seviyelerini belirlemek için çok önemlidir – veterineriniz, köpeğiniz için bu kısa süreli oruçları gerçekleştirmenin uygun yolu konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
Değiştirilmiş bir insülin: glikoz oranı (AIGR), köpeğinizin insülin seviyesi düşük ancak yine de normal aralıkta olduğunda faydalı olabilir. Bu tip vakalarda halen insülinomdan şüphelenilmektedir. İnsülin seviyesi, düşen glikoz seviyesi için uygun olmayan şekilde yüksekse, insülinoma hala mevcut olabilir.
Ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pankreas tümörünün boyutunu ve ne kadar metastaz yaptığını belirlemede yardımcı olabilir. Tipik olarak insülinomalar akciğerlere metastaz yapmazlar; bununla birlikte, göğüs röntgeni, sürekli olarak düşen glikozun bir nedeni olarak diğer neoplazileri gösterebilir. Anormal dokuyu tanımlamak için radyoaktif izotopları kullanan bir görüntüleme şekli olan sintigrafi, primer insülinomaların ve metastazların yerini belirlemek için de kullanılabilir.
Tedavi
Köpeğiniz bir insülinoma nedeniyle bayılmışsa veya nöbet geçiriyorsa, tıbbi acil tedavi genellikle hemen glikoz verilmesinden oluşacaktır. Ani çökmelerin veya nöbetlerin evde tedavisi için, glikoz seviyelerini artırmak için geçici bir çözüm olarak mısır şurubu verilebilir. Ancak yine de tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulacaktır, bu nedenle bir veterinere danışmak çok önemlidir. Veteriner hekim, insülin etkilerine karşı koymak için köpeğinize glikoz içeren sıvılar ve/veya steroidler de verebilir.
Köpeğinizin sağlık durumu, tümörün görüntülenmesiyle birlikte, ameliyattan potansiyel değeri gösteriyorsa, genellikle tümörün çıkarılması önerilir. Pankreasın üzerinde tümör bulunan kısmı çıkarılarak hipoglisemi giderilebilir. Bununla birlikte, pankreasın geri kalanında önemli metastazlar veya fonksiyonel tümör hücreleri varsa, ek tedavi yine de gerekli olacaktır. Benzer şekilde, tümörler genelleşmişse veya başka sağlık sorunları varsa, birincil tedavi şekli olarak tıbbi tedavi önerilebilir.
Prednizolon, glikoz oluşumunu uyaran ve genellikle tıbbi tedavinin temel taşı olan bir steroiddir. İnsülinoma tedavisinde kullanılabilecek diğer ilaçlar şunlardır:
- diazoksit
- oktreotid
- glukagon
- Streptozosin gibi kemoterapötik ajanlar
Diyet yönetimi sıklıkla diğer tedavilerle birlikte kullanılır. Aslında, köpeğinizi küçük, sık miktarlarda orta düzeyde protein, düşük şekerli yiyecekler ve kompleks karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklerle besleyerek ilaç miktarını veya ek tedavi ihtiyacını en aza indirebilirsiniz. Klinik olarak en önemli diyet tekniği öğünlerin sıklığıdır. Esasen bu teknik, hipoglisemik atakları başlatan insülin dalgalanmalarını sınırlamak için kullanılır. Hipoglisemi semptomlarını kontrol etmek nihai amaçtır. Veterineriniz, köpeğiniz için uygulanabilir bir diyet planı geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Yaşam ve Yönetim
Diyet önlemleriyle birlikte cerrahi, köpeğiniz için hipoglisemi ve insülinoma semptomlarını önemli ölçüde azaltabilir. Bununla birlikte, birçok durumda, tıbbi tedaviye devam etmek ve diyet yönetimi gerekli olacaktır. Bu durumu izlemek ve olumlu yönde ilerleme kaydedilip kaydedilmediğini belirlemek için sık sık kontroller gerekli olacaktır. Tedavilerin başarısı değerlendirilecek ve tedavi türü, köpeğinizin semptomlarına ve koşullardan herhangi birinin tekrarlanıp tekrarlanmadığına göre ince ayar yapılacaktır.