Köpeklerde Bağırsak Kanseri (Adenokarsinom)
Köpeklerde bağırsak kanseri (Adenokarsinom), glandüler ve epitel dokusundan (iç organların astarı) kaynaklanan kötü huylu bir tümördür. Bu tür kötü huylu tümör
Makale İçerik Başlıkları
Köpeklerde Mide, Bağırsak veya Rektum Adenokarsinomu
Köpeklerde bağırsak kanseri (Adenokarsinom), glandüler ve epitel dokusundan (iç organların astarı) kaynaklanan kötü huylu bir tümördür. Bu tür kötü huylu tümör büyümesi, köpeklerin mide-bağırsak sistemi de dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde gerçekleşebilir. Mide, ince ve kalınbağırsak ve rektum dahil olmak üzere gastrointestinal sistemin herhangi bir bölümünü istila edebilir. Genellikle altı yaşından büyük yaşlı köpekleri etkiler. Belirli bir cinsin yatkın olduğu bilinmemektedir ve erkek köpeklerde dişilere göre daha yaygındır. Bu kanser türü genellikle kötü bir prognoza sahiptir.
Belirtileri ve Türleri
Semptomlar en yaygın olarak gastrointestinal sistemle ilgilidir ve şunları içerir:
- Kusma
- Kilo kaybı
- İştahsızlık
- Karın ağrısı
- Hematemez (kan kusması)
- Melena (Gastrointestinal sistemdeki kanamaya bağlı siyah renkli dışkı)
- Dışkıda parlak kırmızı kan
- Tenesmus (acil fakat etkisiz dışkılama)
Nedenler
- Kesin nedeni hala bilinmiyor
- Belçikalı çobanlarda genetik nedenden şüpheleniliyor
Teşhis
Semptomların başlamasına kadar köpeğinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişini sağlamanız gerekecektir. Veteriner hekiminiz, kan testleri, dışkı testleri ve biyokimya profili ile köpeğiniz üzerinde tam bir fizik muayene yapacaktır. Kan testleri genellikle dışkı yoluyla kademeli kan kaybından kaynaklanan hafif ila şiddetli anemi gösterir. Dışkı örnekleri ayrıca, gözle görülmeyen gizli kanın varlığını incelemek için mikroskop altında da gözlemlenecektir. Kontrast radyografi (iç organları görüntülemek için enjekte edilen bir kontrast kimyasal madde kullanarak) neoplazmanın varlığını, yerini ve boyutunu ortaya çıkarabilir. Ultrason ayrıca gastrointestinal sistem adenokarsinomunun tanısında değerli bir araçtır. Veteriner hekiminiz ultrason kullanarak, numune sıvısında neoplastik hücrelerin varlığını araştırmak için bir iğne kullanarak bağırsaklardan veya mideden bir numune alabilir. Vücuda yerleştirilen boru şeklinde bir tanı görüntüleme aracı olan bir endoskop da numune biyopsisi toplamak için kullanılabilir. Yukarıda belirtilen prosedürlerin hiçbiri bir tanıyı doğrulamada iyi sonuç vermezse, veteriner hekiminiz sonunda tanıyı koyacak olan ameliyat yapmaya karar verebilir.
Tedavi
Gastrointestinal sistem adenokarsinomunda tercih edilen tedavi cerrahidir, ancak etkilenen hastalarda metastaz (yani yayılma) yaygın olduğundan kalıcı bir tedavi nadiren elde edilir. Mide adenokarsinomu vakalarında, neoplastik dokunun tamamını çıkarmak genellikle zordur. Bağırsak neoplazmı vakalarında, bağırsağın etkilenen kısmı çıkarılır ve bağırsağın sağlıklı kısımları tekrar birbirine dikilir. Kemoterapi önerilebilir, ancak genellikle başarısız olur. Bu neoplazma ile ilişkili ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler tavsiye edilir.
Yaşam ve Yönetim
Köpeğinize ameliyat yapılırsa, ilerleme değerlendirmeleri için ameliyattan sonra her üç ayda bir veteriner hekiminizi tekrar ziyaret etmeniz gerekebilir. Her ziyarette, veterineriniz tümörün yeniden büyüyüp büyümediğini görmek için röntgen ve ultrason görüntüleme de dahil olmak üzere bir fizik muayene yapacaktır.
Bu tümörler tipik olarak hızla büyür, vücudun diğer bölümlerine ve organlarına metastaz yapar. Mide adenokarsinom vakalarında, hayatta kalma süresi genellikle iki aydır, bağırsak neoplazmı vakalarında ise yaklaşık on aydır. Ancak hayatta kalma süresi değişkendir ve yalnızca köpeğinizin tam olarak değerlendirilmesinden sonra veterineriniz tarafından tahmin edilebilir.