Köpeklerde Akut Kusma

Köpeklerde kusmanın sebepleri oldukça geniştir. Kusma sebeplerinin bazıları zararsız ve tehlikesizken, bazıları ise bir çok tehlikeli hastalığın öncü habercisi olabilmektedir.

Köpeklerde kusmanın sebepleri oldukça geniştir. Kusma sebeplerinin bazıları zararsız ve tehlikesizken, bazıları ise bir çok tehlikeli hastalığın öncü habercisi olabilmektedir. Bu konuda ayrıma gidebilmeniz için veteriner hekiminizle görüşmeniz gerekebilir. Genel olarak sebeplere göz atacak olursak;

  • Ani gıda değişimleri, bozuk gıda tüketimi, gıda dışı cisim tüketme ( yabancı cisim, ot, çöp, taş vs.), yemeğini birden hızlı tüketme alışkanlığı, gıda alerjisi, ilaç yemesi (ağrı kesiciler, antibiyotikler, kalp ilaçları, vb)
  • Zehirlenmeler (yüksek doz ilaç, kurşun, cıva bileşikleri, etilen glikol, böcek zehirleri, vb.)
  • Vücudun kendi metabolik rahatsızlıklarından kaynaklı kusmalar ( şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, pankreas hastalıkları, hormonel rahatsızlıklar, kalsiyum – magnezyum – potasyum seviyelerindeki değişimler)
  • Enfeksiyonel sebepler (Bakteriyel enfeksiyon ve bunların toksinlerinin sebep olduğu kusmalar, viruslar, parazitler)
  • Hatalı diyet sonucu vücudun asidoz durumuna girmesi, güneş çarpması, ısı vurması
  • Mide hastalıkları ( yabancı cisim varlığı, mideye dışarıdan baskıya neden olacak sebepler, kronik gastrit, gastrik ülser, mide tümörleri, midede daralma – düğümlenme – mide torsiyonu)
  • Bağırsak rahatsızlıkları (parazitler, bağırsak iltihaplanmaları, bağırsak lümeninde daralma – düğümlenme ya da tıkanma, bağırsak tümörleri, megakolon sendromu, kolit, uzun süren konstipasyonlar, bağırsakta yabancı cisim
  • Sinirsel sebepler ( Korku, ağrı, heyecan, iç kulak hastalıkları, kafa travmaları, epilepsi, serebral tümörler)
  • Diğer sebepler ( karın zarı iltihaplanması, safra kanalı tıkanmaları, kronik rahim iltihaplanması, alt idrar yollarında tıkanma sebepleri, tümörler)
  • Kusma baş gösterdiğinizde öncelikle mama ve suyu önünden kaldırın. Kusmadan şüphelendiğiniz bir sebep varsa bu durumu veteriner hekiminize danışın ve uygun gördüğü basamakları izleyin. Kusma bir sefere mahsus olup, genel enerjisi yerindeyse, beraberinde ishal ve başka bir sıkıntı yoksa, ilerleyen günlerde de tekrar etmiyorsa sadece takip edin. Ancak kusma aniden başlamış, sürekliliği geliyorsa beraberinde başka semptomları da varsa vakit kaybeden mutlaka bir veteriner sağlık merkezine götürünüz.

    yorum Yap

    Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bunu onayladığınızı kabul edeceğiz, ancak isterseniz dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Kabul Et